Тунгуският метеорит бил по-малък, отколкото се предполагаше

Метеоритът, паднал преди 100 години в сибирската тайга в района на река Тунгеска, е бил значително по-малък на размери, отколкото се смяташе досега. Това смята физикът Марк Бослоу от Националната лаборатория в глад Албъкърки, щата Ню Мексико.
С помощта на суперкомпютър той създал триизмерен модел на падането на Тунгуския метеорит. Взривът, който на 30 юни 1908 година унищожил гора в радиус от 10 километра и оглушил хората на 500 километра, е бил 3-4 пъти по-малко мощен от предполаганите от учените досега 10-20 мегатона. Според Бослоу той е бил не повече от 3 до 5 мегатона.
По-доброто познаване на случилото се в Сибир преди 100 години ще позволи да се получи повече информация за опасностите за планетата ни, които могат да крият небесните тела, смята изследователят.
Учените разполагат с технология, която позволява с висока точност да се предскаже мястото на падане на астероид, в случай, че той се приближи на опасно разстояние, би дало необходимото време за евакуация на жителите на застрашения район.
Припомняме във вторник астероид с диаметър от 250 до 600 метра премина покрай Земята на разстояние 537 000 километра. Космическият обект, кръстен 2007 TU24, бе открит през октомври миналата година от телескоп на НАСА в щата Аризона. Сблъсък на астероид с такива размери с нашата планета може да се случи веднъж на 37 000 години.

Вашият коментар