Спътникът шпионин ще падне в Северна Америка

Спътникът шпионин Usa 193, който е извън контрол и ще навлезе в атмосферата към края на февруари или началото на март, може да падне в Северна Америка.
Генералът от американската авиация Gene Renuart каза, че въоръжените сили на САЩ разработват план с извънредни мерки, доколкото големите размери на спътника събуждат опасения, че някои отломки няма да се разпаднат в плътния слой на атмосферата, а ще се разбият в земната повърхност.
Според генерала още не е ясно дали фрагментите ще паднат на земя или във вода, но е много вероятно „връщането“ да се случи над небето на Северна Америка, съобщава Corriere della sera.
Военните експерти ще могат да кажат с по-голяма точност къде ще падне спътникът, когато той започне да да се движи към Земята.
Спътникът шпионин с кодовото име Usa 193 е изстрелян на 14 декември 2006 г. от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния по програма на Управлението на националното раузнаване (NRO) на САЩ. Непосредствено след старта излиза извън контрол и така и не успява да навлезе в работна орбита.
През цялата 2007 година той лети на ниска орбита, като постепенно губи височина под въздействието на горния слой на атмосферата.
Сега спътникът би трябвало да се намира на всиочина от около 278 километра, но орбитата му се понижава с поне 500 метра на ден и докато не се доближи до 100 км и не започне да гори в атмосферата (в плътния й слой той може да изгори само частично), ще е трудно да се уточни мястото му на падане 30 минути след възпламеняването му.

Вашият коментар